Πράσινες θέσεις εργασίας (φυλλάδιο)

Επιτυχημένα παραδείγματα και ευκαιρίες για την Ευρώπη

(Ανακοίνωση της ομάδας των Πρασίνων στην ευρωβουλή)

Η ανεργία είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Ευρώπης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από 10 % του ενεργού πληθυσμού – είναι εκτός εργασίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι είναι ακόμα πιο θλιβερή, με σχεδόν έναν στους τέσσερις νέους ηλικίας κάτω των 25 να είναι άνεργοι. Στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία, πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι και οι πολιτικές λιτότητας απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές. Οι επιστήμονες είναι πιο σίγουροι από ποτέ ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα μας και τονίζουν τους κινδύνους της μη λήψης μέτρων για να σταματήσει η σήψη. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι μας προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο καθυστερούμε να λάβουξμε μέτρα, τόσο περισσότερο θα μας κοστίσουν όταν το πράξουμε.

Αλλά υπάρχει μια διέξοδος! Με τον οικολογικό μετασχηματισμό των οικονομιών μας, μπορούμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας πράσινες θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ίδια στιγμή την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η ΕΕ μπορεί μόνο να ωφεληθεί από αυτές τις προσπάθειες . Η διατήρηση του ρόλου του πρωτοπόρου θα επιτρέψει στην ΕΕ να δημιουργήσει εξαγωγές αξίας επιπλέον 25 δισεκατομμύριων ευρώ ετησίως, να μειώσει το ενεργειακό κόστος μέχρι και € 350 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2050, να μειώσει την εξάρτησή από τις εισαγωγόμενη ενέργεια και φυσικούς πόρους που αγοράζονται σε ασταθείς τιμές και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης .

Αν διασφαλίσουμε την ισχυρή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης και την εφαρμογή φιλόδοξων , σταθερών πολιτικών προώθησης της καινοτομίας και των πράσινων επενδύσεων, μπορούμε να δημιουργήσουμε εκατομμύρια βιώσιμες, υψηλής ποιότητας πράσινες θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές σε τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη .

Αυτό το φυλλάδιο έχει ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες της Ευρώπης για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και τις προσπάθειες της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση της πράσινης απασχόλησης .

Το δεύτερο μέρος του φυλλαδίου περιγράφει ορισμένες επιτυχημένα παραδείγματα δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Γιατί οι πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη σίγουρα δεν είναι ουτοπικό όνειρο: είναι ήδη μια πραγματικότητα!

Κατεβάστε το φυλλάδιο (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*