Η «Ευρώπη – Οικολογία» συνεργάζεται με το «Ποτάμι»

καλπη-300x300Η συνεργασία της «Ευρώπης-Οικολογίας» με το «Ποτάμι» δεν είναι σημερινή και δεν είναι ευκαιριακή. Βρεθήκαμε μαζί από την ίδρυση του «Ποταμιού». Μαζί στις Ευρωεκλογές και στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου και στις ομάδες προετοιμασίας των πολιτικών του θέσεων.

Κατανοούμε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για μια αυτόνομη παρουσία ενός Πράσινου κόμματος. Ταυτόχρονα κατανοούμε πως η κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, απαιτεί τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε στην πορεία που θα πάρει η χώρα, γιατί η πολιτική οικολογία έχει να πει πράγματα χρήσιμα και καινοτόμα για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: για την έξοδο από την κρίση και την κλιματική αλλαγή μεταξύ αυτών. Επιδιώκουμε συμμαχίες και συνεργασίες για να προωθήσουμε αυτές τις απαραίτητες για τη χώρα θέσεις. Δεν επιλέγουμε την ασφάλεια της απομόνωσης.

Προτείνουμε στον κόσμο της πολιτικής οικολογίας να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της αυριανής εικόνας της χώρας μας, να μην αρκεστεί στις διαπιστώσεις και την κριτική. Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, όμως σε αυτή την καθοριστική στιγμή για τη χώρα οι ιδέες και οι προτάσεις της πολιτικής οικολογίας είναι απαραίτητες. Και μέσα από τα ψηφοδέλτια του «Ποταμιού» μπορούν να ενισχυθούν και να προωθηθούν.

Η διοικούσα Επιτροπή της Ευρώπης – Οικολογίας

 

Αναλυτικότερα:

Μέσα από την εκλογική συνεργασία με το Ποτάμι και με τους φίλους από τους «Μπροστά» και τη «Δράση», επιδιώκουμε να προωθήσουμε τρεις βασικές πολιτικές προτεραιότητες.

1.     Την “Έξυπνη Ανάπτυξη”: Εννοούμε την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τους φυσικούς πόρους, που διασφαλίζει υψηλά ποσοστά απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, σε τομείς όπως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας, ο εναλλακτικός τουρισμός και η ποιοτική γεωργία χωρίς κατασπατάληση φυσικών πόρων. Αναπτυξιακές προτάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων, την κυκλική οικονομία, όπου τα παραπροϊόντα της μιας διαδικασίας είναι οι πρώτες ύλες της επόμενης. Η ενίσχυση της έρευνας και της διασύνδεσης της έρευνας με την οικονομία. Γιατί εν τέλει η περιβαλλοντική προστασία και η ευημερία, και η δημιουργία πολλών νέων σύγχρονων θέσεων εργασίας, είναι πράγματα που μπορούν να πάνε μαζί.

2.     Τις πολιτικές για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, και την προσαρμογή μας σε αυτήν: Η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή σε ένα ενεργειακό σύστημα, μηδενικών εκπομπών, αποδοτικό, αποκεντρωμένο και πιο φιλικό στους πολίτες και την κοινωνία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να κληθούν να τις πληρώσουν οι φτωχότεροι, οι νεότεροι και οι μελλοντικές γενιές. Και αυτές οι πολιτικές δεν έχουν απλά περιοριστικό χαρακτήρα. Δεν προκύπτουν μόνο από το φόβο και τους κινδύνους. Δημιουργούν μια νέα μορφή ανάπτυξης η οποία είναι συμβατή με τη διαγενεακή δικαιοσύνη, την παγκόσμια ισορροπία και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

3.     Η αταλάντευτη επιμονή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: η χώρα δεν έχει μέλλον και προοπτικές απομονωμένη. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον πολιτισμό. Είναι αναγκαίο η χώρα μας να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωζώνη. Και είναι επίσης αναγκαίο να επιδιωχθεί η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

One thought on “Η «Ευρώπη – Οικολογία» συνεργάζεται με το «Ποτάμι»

  1. Καλή επιτυχία και σε εμάς αλλά και στο Ποτάμι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*