Ναι στην Ελλάδα – Ναι στην Ευρώπη

Logo_circle

  1. H προκήρυξη δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία της διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απεδείχθη πως η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον. Υποτίμησε τους συσχετισμούς δύναμης. Προσκολλήθηκε στην εσωκομματική διαχείριση και την επικοινωνία. Την κρίσιμη στιγμή λύγισε υπό το βάρος της πολιτικής ευθύνης. Μετέτρεψε την «σκληρή διαπραγμάτευση» σε σκληρή εθνική ήττα. Απειλείται πλέον το μείζον πολιτικό επίτευγμα των τελευταίων δύο γενεών Ελλήνων: η αυτονόητη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

  2. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επίσης αποτυχία για την κατεστημένη διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωζώνη των 10,000 δις αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση της τάξης των 300 δις. Το διακυβερνητικό υπόδειγμα διακυβέρνησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης απέτυχε. Χρειαζόμαστε μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ήδη υπάρχουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, που χρειάζεται να επιταχυνθούν και να βαθύνουν.

  3. Η Ελλάδα παραμένει μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή χώρα. Το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις και οι κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών (π.χ. οι διαδηλώσεις του «Μένουμε Ευρώπη»). Ο ελληνικός λαός κατανοεί πως η πατρίδα, η δημοκρατία, η ευημερία, τα δικαιώματα, το περιβάλλον χρειάζονται την Ευρώπη. Η λύση στις κακοπάθειες της Μεταπολίτευσης θα είναι ευρωπαϊκή – ή δεν θα υπάρξει.

  4. Στην πορεία προς το δημοψήφισμα χρειάζεται να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η ενότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση κινήθηκε στα όρια της θεσμικής ομαλότητας και της νομιμότητας. Από εδώ και πέρα οφείλει να συμβάλλει κι εκείνη στην ανεκτικότητα προς την αντίθετη άποψη, την αποφόρτιση του πολιτικού κλίματος, την ηπιότητα και την επιχειρηματολογία. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι υγεία, η δαιμονοποίηση του αντιπάλου ασθένεια. Να μην ανοιξει επουδενί ο κύκλος της βίας.

  5. Στις 5 Ιουλίου, οι Έλληνες πολίτες θα φράξουμε τον δρόμο στην επικράτηση του «Όχι». Θα ψηφίσουμε Ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ναι στις ρήξεις που χρειάζεται η χώρα. Ναι στην ομαλότητα, στην υγιή οικονομική λειτουργία, στο μέλλον μας κι εκείνο των παιδιών μας.

  6. Η 6η Ιουλίου θα είναι μια άλλη ημέρα. Ημέρα αποκατάστασης της επικοινωνίας με τους εταίρους μας. Ημέρα εξομάλυνσης της οικονομίας. Ημέρα πολιτικών εξελίξεων. Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συνδιαμορφώσουν μια νέα κυβέρνηση εθνικής απεύθυνσης. Μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Ο πολιτικός κύκλος που άνοιξε με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 μπορεί να συνεχιστεί, επ΄ ωφελεία της δημοκρατίας, των εθνικών συμφερόντων, της κοινωνικής δικαιοσύνης. των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της βιωσιμότητας, της Ελλάδας. Η περιπέτεια της 5ης Ιουλίου μπορεί να γίνει σταθμός ανασύνταξης και προόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*